להבין את גיל המעבר:
גורמים, תסמינים וטיפולים

אישה בגיל המעבר

רוצה להכיר
את סימידונה 6.5 מ"ג

כמעט כל אישה צפויה לחוות תסמינים של גיל המעבר (מנופאוזה) – חשוב וכדאי להכיר לעומק את גיל המעבר ואת משמעותו, כדי להבין את מקור התסמינים המציקים ולהתמודד איתם בצורה מיטבית

מהו גיל המעבר?

גיל המעבר הוא חלק טבעי, אינטגרלי ובלתי נמנע מחייה של כל אישה. גיל המעבר (בלטינית: מנופאוזה או Menopause; מילולית: "חידלון הווסת") מוגדר כשנה לאחר קבלת הווסת האחרון (המחזור האחרון). קודמות לו מספר שנים של טרום גיל מעבר (בין 2-6 שנים) בהן יש שיבושים במחזור ותחילת תסמיני גיל מעבר.
תסמינים אלו הוכחו כקשורים להיעדר הפרשה של הורמוני השחלה אסטרוגן ופרוגסטרון, להם יש קולטנים בכל מערכות הגוף. לכן מרבית השינויים שמערכות גוף האישה שיבואו לידי ביטוי עיקרי במנופאוזה מתחילים כבר בפרימנופאוזה.

מדוע זה קורה?

תוחלת חיי השחלה נקבעת בחיים התוך רחמיים. שחלות מתחילות לייצר הורמונים בין גיל 10.5-12 וממשיכות כל עוד יש ביוצים עד סביבות גיל 50. לאחר שכל הביציות בשחלות עברו ביוץ או ניוון ואין יותר ביציות שיכולות לעבור תהליך הבשלה ולייצר הורמונים, מפסיקה הפעילות ההורמונלית והאישה נכנסת לגיל המעבר.

העדר פעילות הורמונלית גורמת למגוון של תסמינים פיזיים ורגשיים המעידים על ירידה בתפקוד תקין של רקמות שונות. חלק מהתסמינים הינם מידיים (למשל: גלי חום, הפרעות שינה, שינויים במצבי רוח, ירידה בזיכרון, השמנה), חלקם מופיעים כמה שנים לאחר הפסקת המחזור (כגון אוסטאופורוזיס, שינויים מטבוליים עקב השמנה, ירידה קוגנטיבית, יובש נרתיקי, אובדן חשק מיני וסרטנים). ניתן להקל עליהם באמצעות טיפול הורמונלי חלופי, או תרופות לא הורמונליות או תרופות ממקור צמחי למי שלא יכולה או לא רוצה לקבל טיפול הורמונלי, וכן במגוון שינויים באורח החיים (בעיקר תזונה נכונה עשירת חלבון וויטמינים, פעילות גופנית והימנעות מעישון).

אצל 1% מהנשים קיימת "מנופאוזה מוקדמת" – זהו מצב שבו תסמיני גיל המעבר (כולל הפסקת המחזור) מופיעים לפני גיל 40. מנופאוזה מוקדמת עלולה להגיע מוקדם יותר: מסיבות גנטיות, בעקבות טיפול רפואי (למשל: בסרטן שד שיש לו מקור הורמונלי ואנחנו מעוניינים למנוע את חזרתו), או לאחר ניתוח להסרת הרחם או השחלות (למשל בנשאיות BRCA).

תוחלת החיים הארוכה כיום גורמת לכך שאין אישה שלא תיכנס למנופאוזה ולא תחווה תסמינים מוקדמים ומאוחרים הקשורים לגיל המעבר.

מהם התסמינים של גיל המעבר?

מכלול התסמינים כתוצאה מהעדר פעילות הורמונלית קשורות לכל איברי הגוף. כמובן שלא כולן יחוו את כל המכלול (גנטיקה שונה, אורח חיים שונה) אבל לאורך ציר זמן , אצל כל הנשים תופענה חלק מהתופעות ולכן חשוב להכיר אותן, לזהות אותן ולטפל.

תסמינים מיידיים שברובם מופיעים כבר בטרום גיל המעבר כוללים: גלי חום לילה ויום, מצבי רוח (דכדוך ועצבנות) הפרעות שינה , השמנה בטנית, ירידה בחיוניות וירידה בזיכרון (מילים בורחות תוך כדי דיבור).

תופעות בשלב הביניים (בין 2-5 שנים לאחר תחילת המנופאוזה ) כוללים כאבי פרקים, החמרה קוגניטיבית (ערפול חשיבה, אובדן זיכרון), השמנה ניכרת, שינויים מטבוליים כגון עליה בסוכר, בשומני דם ובלחץ דם, החמרה במצבי רוח והפרעות בקצב הלב (בדר"כ קשורות לגלי חום) , יובש נרתיקי,אובדן חשק מיני.

התופעות בשלב מאוחר (בין 5-10 שנים ומעלה לאחר הפסקת המחזור) כוללות אוסטאופורוזיס (סיבה מס' 4 לתמותה), החמרה קוגנטיבית נוספת, התקפי לב (סיבת תמותה מס' 1), מחלות סרטן (בעיקר סרטן שד וסרטן מעי. סיבה 2 ו-3 לתמותה), טרשת עורקים והחמרה של התסמינים משלב הביניים.

רמות נמוכות של אסטרוגן משפיעות על ייצור מוליכים עצביים חשובים כגון סרוטונין ודופמין (המכונים לעתים "הורמוני השמחה") וכתוצאה מכך מטופלות רבות עלולות לחוש חרדה, דיכאון או שילוב של שניהם.

איך מאבחנים שהגעת לגיל המעבר?

כאמור, רוב הנשים יתחילו להרגיש בתסמיני גיל מעבר עוד בתקופת טרום גיל מעבר ולכן זו תקופה אופטימלית לגשת ולקבל טיפול. בטיפול בתקופת טרום גיל מעבר יש להתחשב בכך שהשחלות עדיין מייצרות הורמונים אך לא במידה מספקת ולכן יש שיבושים במחזור ותסמינים. גיל המעבר מתחיל כשנה לאחר המחזור האחרון.

אין צורך בבדיקות דם ופרופיל הורמונלי לאבחון גיל המעבר.

איך מטפלים בתסמיני גיל המעבר?

כמו כל טיפול בבלוטה אנדוקרינית (למשל בלוטת תריס, לבלב), שאיננה מייצרת את ההורמונים שלה בצורה תקינה גם כאן העיקרון המנחה הינו לתת טיפול הורמונלי חלופי שבא להחליף את האסטרוגן והפרוגסטרון שהשחלות כבר לא מייצרות.

אבל – לא כל הנשים יכולות או רוצות לקבל טיפול הורמונלי. כמו כן, מבחינה רפואית לא מומלץ לתת טיפול הורמנלי כאשר אישה מחלימה מסרטן שד , סובלת מקרישיות יתר, תפקודי כבד גרועים ו/ או עישון כבד. לקבוצת הנשים הללו ניתן להציע טיפול שאיננו הורמונלי ומותאם אישית בהתאם לתסמינים של כל אחת. ניתן לנסות ולטפל בתסמינים באמצעות שינוי הרגלי חיים – זוהי כמובן הדרך הטבעית והנגישה ביותר, אם האשה מצליחה להתמיד בה ואם היא מתגלה כיעילה. שינויים אלו כוללים פעילות גופנית סדירה (מומלץ: 150 דקות שבועיות של פעילות אירובית ,פילטיס וריקוד), תזונה בריאה (לפחות 1 גרם/קילו חלבון ליום, ויטמין D , מגנזיום, סידן ואומגה) וטכניקות להפחתת מתחים כמו מדיטציה, יוגה או מיינדפולנס.

אילו טיפולים תרופתיים קיימים?

ישנם סוגים שונים של אסטרוגנים ועוד יותר סוגים שונים של פרוגסטטיבים וישנם שילובים מרובים ביניהם. ניתן לתת אותם בכדורים, במדבקות, בג'ל, בספריי וכד' . לכן כדאי להכיר את מכלול הטיפולים ולהתאים באופן אישי לכל אחת בהתאם לממצאי הבדיקות שלה והאנמנזה הרפואית, האישית והמשפחתית. הטיפול נחשב לאופטימלי בהתמודדות עם תסמיני גיל המעבר.

ההמלצות כיום, המבוססות על מחקרי תצפית של מיליוני נשים לא מגבילות משך שנות לקיחת הטיפול ההורמונלי ורצוי לקחת הטיפול כל החיים.

מה לגבי מי שלא יכולה/רוצה לקבל הורמונים?

לא כל אחת רוצה ליטול הורמונים ולא כל אחת יכולה לקבל הורמונים (בחלוף מעל 10 שנים מהפסקה של המחזור, למרבית הנשים ימצאו משקעים טרשתיים בעורקים. נוכחות של משקעים אלו, אותם ניתן לבדוק בבדיקת דופלר אולטרסאונד של עורקי הצוואר, מוגדרת כאובדן "חלון ההזדמנויות" לטיפול הורמונלי חלופי.

לאותן נשים ניתן להציע טיפולים לא הורמנליים לתסמיני גיל מעבר. החל מכדורי שינה , כדורים נגד דכדוך ומצבי רוח, כדורים למניעת אוסטאופורוזיס, כדורים לטיפול בשינויים מטבולים (סכרת ,לחד דם),תרופות לכאבי פרקים ועוד. במקביל לאורך מאות שנים נעשה שימוש בתרופות ממקור צמחי המיועדות להקלה בתסמיני גיל המעבר, שהניסיון הקליני בהם נמצא כמיטיב ומפחית תסמיני גיל מעבר וללא השפעה הורמונלית.

מבין מכלול התרופות ממקור צמחי, השימוש במוצרים המופקים מפקעת של קוהוש שחור הם מהוותיקים, הנחקרים והבטוחים שנמצאים על המדף. ייצור רוקחי מבוקר ומפוקח של תמצית קוהוש שחור מבוצע בשוויץ ומשווק בארץ תחת השם "סימידונה".

צמח קוהוש שחור נמצא יעיל להקלה בגלי חום, הזעת יתר, הפרעות שינה, עצבנות ומצבי רוח דיכאוניים. כמו כן מחקרים של השנים האחרונות הוכיחו יעילות בשימוש לתסמיני גיל המעבר בנשים עם סרטן שד המטופלות עם טמוקסיפן.

התרופה הצמחית "סימידונה" נחקרה קלינית והוכחה כיעילה להקלה בתסמיני גיל המעבר (מנופאוזה) ובהן גלי חום, הזעת יתר, הפרעות שינה, עצבנות ומצבי רוח דיכאוניים. כמו כן, מחקרים של השנים האחרונות הוכיחו יעילות גבוהה. היא יכולה להתאים לכל מי שאיננה מעוניינת או אינה יכולה לקבל טיפול הורמונלי. מדובר בתרופה עם התוויה ייעודית להקלה בתסמיני גיל המעבר.

ישנם שני מינונים לסימידונה כאשר תרופה זו במינון של 6.5 מ"ג ניתנת לרכישה ללא מרשם, ומכילה תמצית יבשה של הצמח קוהוש שחור (Cimicifugae rhizoma). כמובן שיש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.

חשוב לדעת! תרופה ממקור צמחי נחקרה במחקרים קליניים מקיפים והוכחה על ידי רשויות הבריאות כיעילה ובטוחה לטיפול בתסמיני גיל המעבר.

בחרי בית מרקחת

סימיודנה 6.5 מ

שימי לב הינך מופנה לאתר חיצוני. בהתאם לתקנון האתר, אין לנו שליטה ואיננו אחראים לאפליקציות או לתוכנם של אתרי אינטרנט אחרים אשר אליהם יש קישור מאתר זה והשימוש בהם על אחריות המשתמש.

סימידונה 6.5 מ

למידע נוסף ניתן לפנות בטלפון 02-5893939 או באתר www.rafa.co.il , אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום העלון לצרכן ו/או התייעצות עם רופא מוסמך

לוגו רפא