דקה אחת את צורחת על הקולגה שלך להתקדם עם הפרויקט שעליו סיכמתם, וברגע הבא את בוכה מסרטון פרסומת של עמותה להצלת בעלי חיים. מה בדיוק קורה לך? שינויים במצב הרוח – מתח, חרדה ודיכאון הם תלונה שכיחה בנשים בגיל המעבר.
מה גורם לשינויים במצב הרוח בגיל המעבר?
- הורמונים – מחקרים תצפיתיים מראים שדיכאון קשור לשינויים ההורמונליים באישה, ולשינויים במצב הרוח בנשים בגיל המעבר. מעבר לכך, הורמון אסטרוגן משפיע על סרוטינין ונורפינפרין, 2 מוליכים עצביים שקשורים לדיכאון. עם זאת, לא כל אישה בגיל המעבר תפתח דיכאון. נשים עם היסטוריה של דיכאון או תסמינים אחרים הקשורים למצב הרוח לפני מחזור מועדות יותר להפרעה במצב הרוח בשל שינויים הורמונליים בגיל המעבר.
- תזמון – גיל המעבר עשוי להגיע בדיוק כשקוראים אירועים משמעותיים אחרים בחיים שגורמים לעלייה ברמת המתח. למשל עניינים הקשורים למערכות יחסים (גירושים, התאלמנות), הדאגה לילדים הצעירים, התמודדות עם מתבגרים, שובם של ילדים הביתה, החשש להזדקן, וענייני קריירה. שינויים גופניים ופסיכולוגיים, כמו גם האירועים האחרים שמתרחשים כעת בחייך, עשויים להעלות את רמת המתח. ציפייה, חרדה, או חששות, הן תחושות נפוצות. אירועים תכופים של חרדה עשויים להיות תמרור אזהרה ל״התקף חרדה״. התסמינים של התקף חרדה כוללים קוצר נשימה, כאבים בחזה, סחרחורת, דפיקות לב ותחושות ״שאת משתגעת״ או יוצאת משליטה. לפעמים תחושות שמקדימות גל חום יכולות לדמות התקף חרדה כזה.
- זקנה – הזדקנות בחברה שמעריכה צעירים עשויה לערער את הביטחון. נשים בגיל המעבר חוות פעמים רבות שינויים בדימוי עצמי ודימוי גוף. הן עשויות לתהות על מהות החיים והזקנה.
כיצד תוכלי להפחית את רמת המתח והחרדה?
למרות שכדי להשיג בריאות נפשית ופיסית יש צורך בפתרונות המותאמים באופן אישי לצרכים של כל אחת, ישנם דברים העשויים לסייע לך:
נסי ליצור איזון בחיים – הצרכים האישיים שלך לא פחות חשובים מלדאוג למשפחתך ולעבודה שלך. שמירה על איזון בין מה שאת צריכה, ובין משפחה, חברים ועבודה, תסייע לך לשמור על הביטחון העצמי שלך.
אם את נמצאת במתח וחרדה בתדירות תכופה, אל תתביישי לפנות לעזרה – את יכולה להיעזר בטכניקות הרגעה והרפיה להפגת המתחים, לפנות לייעוץ מקצועי או פסיכותרפיה או לפנות לרופא. לרשות הרופא דרכים מגוונות שיוכלו לסייע לך להתמודד עם תקופה זו בחייך.
טיפים נוספים להתמודדות עם שינויים במצב הרוח בעקבות גיל המעבר
- עשי פעילות גופנית בכל יום ואכלי תפריט מאוזן ובריא.
- נסי לתרגל יוגה, מדיטציה, נשימות עמוקות או טכניקה אחרת לוויסות רגשות.
- שמרי על קשר עם היקרים לך בני המשפחה וחברים.
- קחי הפסקה משגרת היומיום ומצאי זמן שהוא רק שלך.
- גם שינה לא סדירה עלולה לתרום לשינויים במצב הרוח. אם את חווה שינה לא סדירה, נסי לטפל בגורמים לכך
למרות שגיל מהעבר ומנופאוזה אינם גורמים לדיכאון, יש נשים החוות מצבי רוח דיכאוניים במהלך תקפה זו. אם ההמלצות שכאן אינן מסייעות לך, פני לרופא המטפל כדי לבדוק אילו אמצעים נוספים יוכלו לעזור לך להתגבר על מצבי הרוח הדיכאוניים.
18 במרץ 2020