נשים רבות שמתקרבות לגיל 40 מאמינות שהן לא יכולות להיכנס להריון. אך עובדה זו לא נכונה. למרות שהפריון יורד במהלך גיל המעבר, אינך מוגנת לגמרי מהריון לא מתוכנן עד שתגיעי למנופאוזה, כלומר, עד שהמחזור החודשי יפסק ולא תקבלי ווסת במשך 12 חודשים ברציפות. גם אם המחזור החודשי לא הגיע במשך מספר חודשים, את עדיין יכולה להרות. אז אם אינך רוצה להרות בגיל מאוחר, את צריכה להשתמש באמצעי מניעה בטוחים, יעילים ומתאימים, עד שתגיעי למנופאוזה.
כיצד ניתן למנוע הריון בגיל המעבר
ישנן מספר אפשרויות למניעת הריון בגיל המעבר כגון גלולות למניעת הריון, התקן תוך-רחמי עם או בלי הורמונים ועוד. כדי לדעת מהו אמצעי המניעה המתאים לך ביותר, מומלץ לפנות לרופא נשים.
שיטת ״הימים הבטוחים״, שבה לא מקיימים יחסים בחלון הביוץ המשוער, אינה שיטה מומלצת, ובמיוחד לא בגיל המעבר, מכיוון שהמחזור לא סדיר בתקופה וקשה לדעת מתי קורה הביוץ.
שיקולים חשובים בנטילת אמצעי מניעה הורמונליים בגיל המעבר
ללא פיקוח של רופא, אמצעי מניעה הורמונליים יכולים לשדר לך אותות מבלבלים, למשל אמצעי מניעה הורמונליים יכולים לגרום לדימום דמוי-ווסת במשך שנים.
- גם אם הגעת לגיל 50, לפני שאת מפסיקה את השימוש באמצעי מניעה, שוחחי עם הרופא. יתכן שלא הגעת למנופאוזה ולכן את עדיין זקוקה לאמצעי מניעה.
- השימוש באמצעי מניעה הורמונליים בגיל המעבר מעלה סיכון לקרישי דם והוא קשור לסיכון מעט יותר גבוה לבעיות לב ולסרטן השד.
- אמצעי מניעה המכילים הורמונים אינם מומלצים לנשים בגיל המעבר שמעשנות או שיש להם היסטוריה של סרטן תלוי-אסטרוגן, מחלת לב, לחץ דם גבוה, סוכרת או קרישי דם. אם את מעל גיל 35 ואינך מעשנת ואינך סובלת ממחלות אחרות (כגון בעיות בקרישת דם), אמצעי מניעה הורמונליים יכולים להיות בטוחים לשימוש. אם אינך בטוחה באילו אמצעי מניעה עליך להשתמש, פני לרופא הנשים שימליץ לך אילו אמצעי מניעה מתאימים לך.
- השימוש באמצעי מניעה המשלבים אסטרוגן ופרוגסטרון יכול לגרום לדימום הדומה לווסת, גם לאחר מנופאוזה.
- התייעצי עם הרופא לפני שאת מחדשת מרשם לאמצעי מניעה הורמונליים. אמצעי המניעה עשויים להשתנות אם את נוטלת תרופות אחרות בגיל המעבר.
אמצעי מניעה לאחר מנופאוזה
- אם את מעל גיל 50, המשיכי להשתמש באמצעי מניעה במשך שנה אחת לאחר המחזור האחרון. אם את מתחת לגיל 50, המשיכי להשתמש באמצעי מניעה במשך שנתיים לאחר המחזור האחרון.
- לאחר המנופאוזה, אם אין לך בן זוג קבוע, מומלץ להמשיך לקיים יחסי מין מוגנים באמצעות קונדום כדי למנוע הידבקות במחלות מין.
24 בדצמבר 2017