שאלות

התסמין הנפוץ ביותר בגיל המעבר הוא גלי חום. גלי חום גורמים לאדמומיות בגוף ובפנים, ולפעמים גם להזעה ודפיקות לב מואצות בדרך כלל לאחר גל חום תגיע צמרמורת קרירה. גלי חום הם תוצאה של מספר שינויים פיזיולוגיים, בהם שינויים הורמונליים המשנים את רגישות ההיפותלמוס (החלק במוח המווסת את טמפרטורת הגוף).

כאשר ההיפותלמוס טועה לזהות תחושת חום, מיידית נוצרת על ידו תגובת נגד – קירור הגוף, על ידי הרחבת כלי הדם ופליטת החום מחוץ לגוף.

גלי חום לרוב נמשכים מספר דקות, ותדירותם משתנה – הם יכולים להגיע כל כמה שעות או כל כמה ימים. גלי חום פעמים רבות גורמים לאישה להרגיש מבוכה וחוסר נוחות, והם מפריעים בשינה ולהרגשה האישית, במיוחד כשהם עוצמתיים ומופיעים לעיתים קרובות.

לקריאה נוספת על גלי חום לחצי כאן

לקריאה על התסמינים השונים ועל דרכי ההתמודדות עימם – לחצי כאן

תסמינים של מנופאוזה בעקבות ניתוח דומים לאלה שהמתרחשים במנופאוזה טבעית, כולל גלי חום, נדודי שינה, יובש וגינלי ועוד. יחד עם זאת,  נשים במנופאוזה בעקבות ניתוח עלולות לחוש את התסמינים בצורה עוצמתית יותר. בנוסף, מכיוון שהמנופאוזה מגיעה בגיל מוקדם יותר, יש צורך במעקב קבוע אצל הרופא, ולפעמים לנקוט באמצעים שמורידים את הסיכון בגיל מאוחר יותר למחלות הקשורות לירידה ברמת האסטרוגן, כמו דלדול עצם.

כל אישה חווה את גיל המעבר בצורה שונה. נשים רבות עוברות את גיל המעבר ללא שינויים גופניים כלל, מלבד אי סדירות במחזור החודשי, ולבסוף המחזור מפסיק. שינויים אחרים עשויים לכלול גלי חום, נדודי שינה, בעיות זיכרון, מצבי רוח משתנים, יובש ואגינלי ועלייה במשקל. שמירה על אורח חיים בריא חשובה לשמירה על הבריאות ופעמים יכולה למתן חלק מהתסמינים.

לקריאה נוספת אודות תסמיני גיל המעבר – לחצי כאן

יש נשים המדווחות על קשיי שינה (נדודי שינה, אינסומניה) סביב גיל המעבר, ויש רופאים/ות ונשים הטוענות שתסמינים אלה קשורים לגיל המעבר. אולם מלבד תסמינים של גיל המעבר (כמו גלי חום הגורמים להזעה בלילה), יש סיבות רבות אחרות שיכולות לגרום לנדודי שינה:חרדה, מתח, דיכאון, מחלה כרונית הגורמת לכאב, בעיות נשימה בשינה ואפילו תרופות מסוימות.
שוקלת לקחת טיפול? נסי קודם  לשפר את שגרת השינה:
לשמור על שעות שינה קבועות, להימנע מטמפרטורה גבוהה בחדר בזמן השינה, ללבוש בגדים מתאימים,,להימנע מחומרים מעוררים שונים כמו מקפאין ושוקולד מריר.

אם שינוי שגרת השינה אינו עוזר, יש לפנות לרופא/ה על מנת לבדוק ממה נובעת בעיית השינה. אם בעיית השינה נובעת רק בגלל גלי חום, התייעצי על הדרכים שיוכלו לסייע לך.

לקריאה נוספת אודות הפרעות שינה בגיל המעבר לחצי כאן

יש נשים בגיל המעבר המדווחות על עצבנות, דיכאון, חרדה, מתח ותחושה כללית ירודה. נשים עם היסטוריה של דיכאון קליני, תסמונת קדם-ווסתית או דיכאון לאחר לידה רגישות יותר לדיכאון בזמן גיל המעבר, וכך גם נשים המדווחות על מתח משמעותי, בעיה בחיי המין, חוסר פעילות גופנית או גלי חום. לחלק מהנשים קשה לקבל את השלב שבו הן מתחילות 'להזדקן', ולפעמים גיל המעבר מגיע בתקופה מאתגרת אחרת בחייה של אישה: שינויי קריירה, התרוקנות הקן ועוד.
כאשר תסמינים אלה מפריעים לך בשגרת החיים, מומלץ לפנות לרופא/ה לקבל מידע על הדרכים להקל על עצמך.

לקריאה נוספת אודות שינויים במצב הרוח בגיל המעבר לחצי כאן

לקריאה נוספת אודות תסמיני גיל המעבר – לחצי כאן

חשק מיני עשוי לרדת עם הגיל בגברים ובנשים. חשק מיני ירוד נפוץ בנשים סביב גיל 40  ו- 50, אך אין תופעה זו הכרחית. יש נשים שהעניין שלהן במין עולה, בעוד שאצל אחרות הוא אינו משתנה. מה שחשוב לזכור הוא שיש מגוון גורמים פסיכולוגיים, תרבותיים, אישיים, בינאישיים וביולוגיים שיכולים לתרום לשינויים בחשק המיני. אבחון רפואי יכול לזהות אם יש בעיה רפואית כלשהי שגורמת לתחושתך. אם הירידה בחשק המיני מפריעה לך, התייעצי עם הרופא/ה המטפל/ת.

לקריאה נוספת אודות ירידה בחשק המיני בגיל המעבר לחצי כאן

לקריאה נוספת אודות תסמיני גיל המעבר – לחצי כאן

במילה אחת – לא. לנשים יש דליפת שתן שיכולה להחמיר עם הגיל. הגורמים הקשורים לדליפת שתן כוללים סוכרת, עודף משקל, דיכאון, כריתת רחם, היסטוריה משפחתית ושימוש בתרופות מסוימות. לפעמים בעיה ברצפת האגן (השרירים, הרצועות והרקמות המחזיקות את איבריה הפנימיים של אישה) יכולה גם כן לגרום לדליפת שתן. . מבוכה וחוסר מודעות לאופני הטיפול השונים,  מונעים מנשים רבות לפנות לעזרה רפואית, וחבל – יש דרכים לטפל ולעזור!

באוסטאופורוזיס (דלדול עצם) העצם נחלשת ועולה הסיכון לשברים. למרות שנשים רבות מתחילות לאבד מסת עצם סביב גיל 30, לאחר מנופאוזה תהליך זה מהיר יותר.
 אוסטאופורוזיס היא תהליך 'שקט', ולכן, ייתכן שלא תדעי  שאת סובלת מ אוסטאופורוזיס עד שתשברי עצם, חלילה. מסיבה זו מומלץ לבצע בדיקת סקר לצפיפות עצם אחת לחמש שנים החל מגיל 60 בנשים. בנוכחות גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס, כגון היסטוריה אישית או משפחתית של שבר אוסטאופורוטי, משקל נמוך במיוחד או טיפול תרופתי קבוע המאיץ דלדול עצם, מומלץ להיבדק החל מגיל 50 ואחת לשנתיים.

לקריאה נוספת אודות דלדול עצם בגיל המעבר לחצי כאן

גיל המעבר לא מתחיל בנקודה ברורה. וזמן ההגעה לסופו לנקודה שבה תהיי במנופאוזה, עשוי להימשך גם 8 שנים.

לקריאה נוספת על גיל המעבר לחצי כאן

כאשר המנופאוזה מגיעה לפני גיל 40 היא מכונה מנופאוזה מוקדמת. מנופאוזה מוקדמת עלולה להגיע מוקדם יותר מסיבות גנטיות, בעקבות טיפול רפואי או לאחר ניתוח להסרת שחלות דו צדדית.

לקריאה נוספת על מנופאוזה מוקדמת – לחצי כאן

גלי חום משתנים בין אישה אחת לחברתה. יש נשים החוות גלי חום לזמן קצר מאוד ואילו נשים אחרות עלולות לחוות גלי חום למשך מספר שנים. החדשות הטובות: לרוב, עוצמתם של גלי החום פוחתת עם הזמן.
חשוב לזכור כי יש דרכים יעילות רבות כדי להקל תחושה לא נוחה זו. לרשות הרופא/ה שלך עומדות  אפשרויות  טיפול מגוונות. התייעצי לגבי הטיפול המתאים לך.

הדרך הטובה ביותר למנוע גלי חום היא על ידי טיפול. לצד זאת, ישנן  גורמים נוספים בהם ניתן לטפל, על מנת להקל על גלי החום: נסי להימנע ממצבי מתח וחרדה, כמו גם מקפאין, אלכוהול, מאכלים חריפים, חום קיצוני או בינוני ולבישת בגדים צמודים.

כן. למרות ירידה בפריון בשלב זה, את עדיין יכול להיכנס להריון. אם אינך רוצה להרות,  השתמשי באמצעים למניעת הריון. היוועצי ברופא/ההמטפל/ת בנוגע לסוג אמצעי המניעה המומלץ, ובאשר למשך השימוש הנדרש לאחר קבלת הוסת האחרונה.

בכל שאלה בנוגע לטיפול שלך עלייך להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת. או עם הרוקח/ת כדי לקבל את הטיפול הנכון והמתאים לך.

בחרי בית מרקחת

סימיודנה 6.5 מ

שימי לב הינך מופנה לאתר חיצוני. בהתאם לתקנון האתר, אין לנו שליטה ואיננו אחראים לאפליקציות או לתוכנם של אתרי אינטרנט אחרים אשר אליהם יש קישור מאתר זה והשימוש בהם על אחריות המשתמש.

סימידונה 6.5 מ

למידע נוסף ניתן לפנות בטלפון 02-5893939 או באתר www.rafa.co.il , אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום העלון לצרכן ו/או התייעצות עם רופא מוסמך

לוגו רפא