מי אתה הורמון אסטרוגן?

אישה בגיל המעבר

רוצה להכיר
את סימידונה 6.5 מ"ג

על מה מדובר?

אסטרוגן הוא אחד משני הורמוני המין הנשיים העיקריים (לצד פרוגסטרון). למעשה, אסטרוגן הוא "שם המשפחה" של יותר מ-25 הורמונים אסטרוגניים שונים שקיימים בגוף. 3 מהם נחשבים לעיקריים שבהם, והם מכונים בקיצור E1, E2, E3 (בשפה המדעית: אסטרון, אסטרדיול, אסטריול). הדומיננטי שבין השלושה הוא E2 (אסטרדיול או Estradiol), והוא זה שרמתו צונחת בגיל המעבר.

מה זה, בעצם, הורמון?

אחת הדרכים שבהן הגוף שולט בתפקוד האיברים שלנו היא באמצעות הורמונים: מולקולות קטנות, בכמות לא גדולה, שמופרשות מאתרים שונים – מגיעות למקומות אחרים ושם נותנות "הוראות לביצוע" (אפשר לחשוב על האסטרוגן כעל "שוטרת", שיכולה לכוון תנועה של מאות מכוניות או לתת להן הכוונה לפנות ימינה או שמאלה). רוב האסטרוגן בגוף האישה נוצר בשחלות ומקצתו בבלוטות יותרת הכליה ובתאי השומן. בזמן הריון נוצר אסטרוגן גם בשלייה.

מה עושה האסטרוגן?

ל"משפחת" האסטרוגן יש תפקידי מפתח בהתפתחות המינית בגיל הנעורים ובתפקוד תקין של מערכת הרבייה. הוא ההורמון העיקרי שמביא לתהליך ההתבגרות המינית בגיל הנעורים ולאחר מכן יש לו תרומה מכרעת לשמירה על ההריון והתפתחות העובר ואפילו למהלך הלידה עצמה.

לצד זאת, יש לאסטרוגן תפקידים חשובים רבים נוספים, והוא מעורב בשמירה על בריאות המוח, העור, העצמות, כלי הדם, השדיים, השיער, דרכי השתן, שרירי האגן והריריות.

רגע, אז למרות שזה הורמון מין – יש לו גם חלק אינטגרלי בפעילות הנורמלית של הגוף?

ממש ככה. האסטרוגן הוא שחקן ראשי בתחום המין והרבייה, אבל יש לו השפעות חשובות ומיטיבות גם על מערכות גוף אחרות. כך, למשל, הוא תורם למסת העצם ולקיומן של עצמות חזקות; יש לו השפעה חיובית על שיער ראש סמיך; הוא מגן על תאי העצב במוח ומאזן מצבי רוח; והוא משפר את זרימת הדם בעורקים הכליליים (העורקים שמזינים את שריר הלב).

האם חשוב שהוא יהיה מאוזן?

בהחלט. כמו כל דבר בגוף (ואולי בחיים), רמה מאוזנת של אסטרוגן (בהתאם לגיל ולמצב) מאפשרת תפקוד אופטימלי של האתרים שההורמון מגיע אליהם. עודף אסטרוגן עלול לגרום, בין היתר, לדימום וסתי כבד, לכאבי ראש ולהפרעות זיכרון. חוסר אסטרוגן עלול לגרום, בין השאר, להזעות לילה, לחרדה ולכאבים בקיום יחסי מין.

מה קורה לאסטרוגן בגיל המעבר?

עם חלוף השנים, השחלות מתבגרות ומספר הזקיקים בהן פוחת – כך הולכת ופוחתת כמות האסטרוגן שהשחלה מפרישה אל הגוף.

מבלי להיכנס להסברים ביוכימיים מתישים, נאמר בקצרה רק שאחד המקורות החשובים להפרשת אסטרוגן מהשחלה הוא הזקיק עצמו, שמפריש אסטרוגן אל השחלה ברגע שהביצית עוזבת אותו. כאשר מספר הזקיקים קטן מאוד ולא "בוקעות" מהן ביציות – אחד המקורות הראשיים של האסטרוגן בשחלה בעצם "יצא לפנסיה" והפסיק לייצר אסטרוגן.

אם היו מחלקים תעודת "ברכות! הגעת לגיל המעבר!!" אז כנראה שהיו נותנים אותה שנה אחרי תום הווסת האחרונה. אולם ישנן תופעות שיכולות להתחיל להתרחש כבר ב"קדם גיל-מעבר", עם תחילת הירידה בכמות האסטרוגן.

אילו תופעות קשורות בירידת אסטרוגן?

מכיוון שהאסטרוגן מעורב בתהליכים גופניים רבים, יכולה להופיע בגיל המעבר קבוצה שלמה של תלונות, הכוללות, בין היתר: יובש בנרתיק; עלייה במשקל; דילול שיער; ציפורניים שבירות; יובש בעור; שינויים במצב הרוח; עייפות קיצונית; הפרעות שינה; דאגה וחרדות; ירידה בחשק המיני; כאבים בקיום יחסי מין; וקושי בהשגת אורגזמה. חשוב לזכור שכל אחת וגופה הייחודי ותגובתה האישית לגיל המעבר – ללא סימפטומים, עם מיעוט תסמינים או עם כמה וכמה דברים.

האם נגזר עלי לסבול מצניחת רמות האסטרוגן?

ממש לא! נשים רבות נהנות מגיל המעבר, שהוא גיל של בשלות שאין דומה לה. כיום ישנם מגוון דרכים להתמודד עם התופעות הרבות הנובעות ממיעוט אסטרוגן ושבעבר היו "גזירת גורל" – הימנעי מלסבול בשקט והתייעצי עם הרופא/ה המטפל/ת או הרוקח/ת. הם יוכלו לשאול אותך ממה בדיוק את סובלת – ויסייעו לך להתמודד עם התסמינים באופן מיטבי.

ישנן מגוון דרכי התמודדות  עם גיל המעבר הכוללים, בין היתר:

שינוי הרגלים: פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון ומסביבת מעשנים, שינה על מצעים מ-100% כותנה בלבד, הימנעות ממזון חריף ומתובל, צמצום צריכת קפאין, אלכוהול ומשקאות ממותקים, מעבר לאכילת ארוחות קטנות.

טיפולים לא תרופתיים: טיפול פסיכולוגי-התנהגותי קצר מועד (CBT), תוספי תזונה, דיקור סיני ועוד.

טיפולים תרופתיים הורמונליים: טיפול הורמונלי חליפי (נקרא באנגלית HRT ונחשב לטיפול הבחירה), טיפול הורמונלי מקומי (קרם או ג'ל למריחה בנרתיק להתמודדות עם יובש נרתיקי).תרופות ממשפחת ה SSRI/ SNRIכגון נוגדי דיכאון, תרופות אילו אינן מותוות לטיפול בתסמיני גיל המעבר, אך ניתנות בהתאם לשיקול דעת רפואי.

טיפולים תרופתיים ממקור צמחי: כיום קיימות גם תרופות ממקור צמחי, ללא הורמונים עם התוויה להקלה בתסמיני גיל המעבר, לדוגמא: סימידונה 6.5 מ"ג

בחרי בית מרקחת

סימיודנה 6.5 מ

שימי לב הינך מופנה לאתר חיצוני. בהתאם לתקנון האתר, אין לנו שליטה ואיננו אחראים לאפליקציות או לתוכנם של אתרי אינטרנט אחרים אשר אליהם יש קישור מאתר זה והשימוש בהם על אחריות המשתמש.

סימידונה 6.5 מ

למידע נוסף ניתן לפנות בטלפון 02-5893939 או באתר www.rafa.co.il , אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום העלון לצרכן ו/או התייעצות עם רופא מוסמך

לוגו רפא