FSH
הורמון המיוצר בבלוטת יוֹתֶרֶת הַמּוֹחַ (הנמצאת בבסיס המוח). בנשים, הורמון FSH מגררה את גדילתם של הזקיקים (ציסטות קטנות השומרות על הביציות) ושל התאים האחראים לגדילת הביציות והבשלתן. FSH מגרה גם ייצור אסטרוגן בשחלות. כאשר ייצור האסטרוגן נמוך (לאחר מנופאוזה), רמות FSH הן גבוהות.
אוסטאופורוזיס
אוסטאופורוזיס לאחר מנופאוזה היא מחלה שבה צפיפות העצם ירדה עד לנקודה שבה העצם שבירה וקיים סיכון גבוה לשברים. איבוד מסת העצם מתגבר במהלך השנים הראשונות לאחר מנופאוזה בשל ירדה ברמות האסטרוגן.
למידע נוסף על אוסטאופרוזיס לחצי כאן
אוסטיאוארטריטיס (OA)
דלקת המפרקים הנפוצה ביותר. תדירות דלקת מפרקים זו גוברת עם הגיל, והיא שכיחה יותר אצל נשים.
אורולוג
רופא המתמחה בבעיות במערכת השתן.
אל־וסת (אמנוריאה)
היעדר או הפסקה של המחזור החודשי (ווסת) ללא קשר למנופאוזה.
אמצעי מניעה
דרך שבה גברים ונשים יכולים למנוע היריון. אמצעי מניעה לנשים כוללים גלולות למניעת הריון, קונדומים, התקן תוך-רחמי ועוד. מומלץ כי נשים מעל גיל 50, שרוצות למנוע היריון, ישתמשו באמצעי מניעה עד שחולפת שנה מהפסקת המחזור האחרון. מתחת לגיל 50, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה במשך שנתיים לאחר המחזור האחרון.
אנדרוגנים
קבוצת הורמונים זכריים שאחראית על גדילת והתפתחות איברי המין הזכריים ומאפיינים זכריים אחרים. הורמונים אלה מיוצרים בכמויות דומות בגברים ובנשים, והם חשובים לייצור אסטרוגן. לאנדרוגנים תפקיד חשוב בתפקוד מיני, מסה וחוזק של השרירים, צפיפות עצם, פיזור רקמות השומן, אנרגיה ושְׁלוֹמוּת (well-being) פסיכולוגית. בנשים, האנדרוגים העיקריים כוללים טסטוסטרון, אנדרוסטרון ודהידרואפיאנדוסטרון (DHEA).
אסטרדיול (או E2)
הורמון האסטרוגן העיקרי בגברים ובנשים, והורמון המין הדומיננטי בנשים.
אסטרוגן
קבוצת הורמונים נשיים המיוצרים בשחלות המשפיעים על גדילה ובריאות איברי הרבייה הנשיים. האסטרוגנים פעילים בתאים רבים בגוף. שלוש האסטרוגנים העיקריים בגוף הם אסטרידול, אסטרון ואסטריול. רמות האסטרוגן יורדות בהדרגה בגיל המעבר עד לרמתם הנמוכה ביותר במנופאוזה.
אסטריול (או E3)
האסטרוגן הכי פחות עוצמתי שמייצר הגוף, שמיוצר בכמויות הקטנות (מלבד בהריון).
ביוץ
שחרור ביצית בשלה מהשחלה.
בלוטת התריס
בלוטה המייצרת את הורמון התאירואיד, המסייע לווסת גדילה וחילוף חומרים.
גיל המעבר
התקופה שמתחילה עם השינויים במחזור חודשי ותסמינים אחרים הקשורים להפחתה ההדרגתית בייצור הורמון האסטרוגן. תקופה זו נמשכת דרך המנופאוזה (המחזור האחרון) ועד 12 חודשים לאחר המחזור האחרון. גיל המעבר מתרחש רק במנופאוזה טבעית, ולא כזו המגיעה כתוצאה מניתוח או טיפול רפואי.
גניקולוג
רופא נשים. רופא המתמחה בטיפול באיברי הרבייה הנשיים.
דיכאון
תחושה של עצבות, חרדה, ריקנות, תחושת חוס אונים וחוסר תקווה הנמשכת זמן ממושך ורציף, ומשפיעה על אכילה, שינה ופעילות יומיומית. דיכאון אינו כמו מצבי רוח משתנים או תחושת דכדוך שחשות נשים בגיל המעבר.
מידע נוסף על דיכאון תוכלי לקרוא כאן
דמנציה
איבוד זיכרון ויכולות אחרות בצורה חמורה המפריעה משמעותית לתפקוד יומיומי תקין ולעצמאות.
הורמוני מין
ההורמונים אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון מיוצרים בשחלות (בנשים) ובאשכים (בגברים), או בבלוטת יוֹתֶרֶת הַכִּלְיָה (בנשים ובגברים), והם אחראים על גדילת איברי הרבייה ותפקודם ועל התפתחות מאפיינים מיניים משניים. למשל צמיחת זקן, שיעור בגוף ושינויים בקול הקול אצל גברים, או התפתחות שדיים וצמיחת שיער בערווה.
היסטרקטומיה
ניתוח לכריתת רחם. הסרת הרחם אינה מובילה למנופאוזה אך גורמת להפסקת המחזור החודשי ולהפסקת הפוריות. (מנופאוזה לאחר ניתוח תתרחש רק אם גם הוסרו השחלות).
ואגינה (נרתיק)
איבר שרירי, דמוי צינור, שמחבר בין צוואר הרחם (החלק התחתון של הרחם) לחלקו החיצוני של הגוף.
ויטמין D
רכיב תזונתי שמאפשר לגוף לספוג סידן ורכיבים תזונתיים אחרים. הוא לרוב מיוצר על ידי העור כתגובה לאור השמש, כל עוד לא שמים מקדם הגנה מהשמש. ניתן לצרוך אותו בצורה של תוסף תזונה.
בדיקות סקר
בדיקות סקר מהוות כלי לאבחון מחלות או סיכון להתרחשות מחלה. איתור מוקדם של מחלה מאפשר במקרים רבים לשנות את מהלכה
חרדה
תחושה של פחד, חששות, עצבנות או פחד שמלווה בחוסר מנוחה או מתח.
טסטוסטרון
הורמון אנדרוגני גברי שהכרחי לייצור זרע והאחראי על מאפייניים זכריים משניים. בנשים, טסטוסטרון (המיוצר בשחלות) מווסת תשוקה מינית ועשוי לסייע בשמירה על בריאות העצמות והשרירים. ראי גם אנדרוגנים.
מחלת לב
מונח המתייחס למצבים רבים הקשורים למחזור הדם, בתוך ומחוץ ללב. מצבים אלה כוללים מחלת לב, מחלת לב כלילית ומחלות בכלי הדם ההיקפיים.
ממוגרפיה
בדיקת רנטגן שמטרתה גילוי מוקדם של סרטן השד בנשים שאין להן תסמינים מוקדמים למחלה.
מנופאוזה טבעית/ספונטנית
מנופאוזה המגיעה באופן טבעי ולא כתוצאה מניתוח או טיפול רפואי.
מנופאוזה מוקדמת
מנופאוזה שמגיעה לפני גיל 40, שנחשב לגיל מוקדם מטווח הגילאים הנפוץ.
סידן
מינרל שאחראי על תפקוד תקין של התאים בגוף, כולל בלב, בעצבים, בשרירים ובעצמות. סידן מצוי בשלד ובשיניים, בתוך התאים ובדם. כדי לשמור על הקירות העצמות חשוב לצרוך כמות מספקת של סידן. סידן נספק בצורה הטובה ביותר דרך מזון.
פרוגסטרון
הורמון נשי שמשתחרר מהשחלות לאחר הביוץ, כדי להכין את הרחם לקבלת הביצית הבשלה ולהפרייתה, וכתוצאה מכך מתאפשר הריון. אם לא מתרחש הריון, רמות הפרוגסטרון (והאסטרוגן)יורדות, מה שגורם לדימום ווסת (המחזור החודשי, הווסת).
צוואר הרחם
החלק התחתון והצר של הרחם.
ציסטה בשחלה
חלל המתמלא בנוזל ויוצר צורת שק המלא בנוזל. ציסטה יכולה להתפתח בתוך או על גבי אחת מהשחלות.
צפיפות עצם
כמות רקמת העצם באזור מסוים של העצם. בדיקה של צפיפות העצם היא הדרך הטובה ביותר להעריך האם העצם חזקה ולנבא סיכון לשברים בעתיד.
שחלה
איבר הרבייה העיקרי של האישה. לכל אישה שתי שחלות בממוקמות באגן, אחד מכל צד של הרחם. השחלות מייצרות ביציות והורמונים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון או טסטוסטרון. במשך כל מחזור חודשי, ביצית משתחררת משחלה אחת. הביצית עוברת מהשחלה, דרך החצוצרה ועד לרחם. השחלות הן המקור העיקרי של הורמונים עד למנופאוזה.
שלפוחית השתן
איבר דמוי שק הממוקם באזור האגן אשר מאחסן את השתן לפני יציאתו מהגוף.
תפקוד קוגניטיבי
פעילות שכלית מודעת (חשיבה, זיכרון ועוד).
למידע נוסף על אוסטאופרוזיס לחצילמידע נוסף על תפקוד קוגניטיבי בתקופת גיל המעבר לחצי כאן
תרגילי קגל
תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן. תרגילים אלה לעיתים מסייעים למניעה ושליטה בבריחת שתן הקשורה לבעיות ברצפת אגן.
גלי חום
גלי חום, הם תחושה פתאומית ורגעית של תחושת חום המתפשטת על פני הגוף. גלי החום יוצרים הסמקה או אדמומיות בעור, שבולט במיוחד על הפנים חלק הגוף העליון. התחושה של גלי חום יכולה לנוע בין חום העדין לבין תחושה של להבות האופפת אותך. לקריאה נוספת על גלי חום בגיל המעבר
הזעת לילה
גלי חום ביחד עם זיעה עלולים להתרחש גם בלילה ונקראים זיעת לילה. מצב זה עלול להפריע להירדמות ולשינה רציפה.
לקריאה נוספת על הזעת לילה אצל נשים בגיל המעבר
יובש נרתיקי
במהלך גיל המעבר, הלחות הטבעית של הנרתיק נפגעת. היובש שנוצר גורם לתחושת גרד או צריבה לאורך היום, לכאבים או צריבה במהלך קיום יחסי מין.
ממוגרפיה
בדיקת ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השדיים. זו בדיקה לא פולשנית המשתמשת בקרני רנטגן במינון נמוך כדי ליצור תמונות של רקמת השד. ממוגרפיה משמשת לבדיקת סקר כדי לאבחן סרטן שד בשלב המוקדם שלו, לפני שניתן למשש גוש בבדיקת שד. בישראל קיימת תוכנית סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד באמצעות ממוגרפיה, ובמסגרתה מוצע לכל הנשים בנות 75-50 לעבור בדיקת ממוגרפיה פעם בשנתיים.
מנופאוזה
המחזור האחרון, שניתן לאשר שאכן היה אחרון אם עברו 12 חודשים ברציפות ללא מחזור. נקודת זמן זו מציינת את תום המחזור החודשי והפוריות. זהו מצב טבעי ורגיל הקשור לירידה בתפקוד השחלות, שמייצרות פחות הורמונים (במיוחד אסטרוגן). לקריאה נוספת על מנופאוזה לחצי כאן
בדיקת PAP – משטח צוואר הרחם (פאפ סמיר)
בדיקת משטח צוואר הרחם או גם בדיקת פאפ, (Pap smear) היא בדיקה המיועדת לזיהויי שינויים בתאי צוואר הרחם ובין היתר לאיתור סרטן בצוואר הרחם ושינויים אחרים שעשויים להתפתח לסרטן. דרך שיטה זו ניתן לאבחן תאים טרום ממאירים ודלקות נרתיקיות. בבדיקה זו נוטלים תאים מצוואר הרחם על ידי שפשוף של משטח בתעלת צוואר הרחם, ומניחים אותם על זכוכית מנשא. התאים שעל גבי זכוכית המנשא נבדקים במעבדה תחת מיקרוסקופ לאבחון מצבם.
פרימנופואוזה
התקופה בה גוף האישה עובר מפוריות לאי פוריות, מאופיין בשינויים הורמונליים הגורמים לשינויים במחזור החודשי ותופעות לוואי כגון: גלי חום, יובש וגינאלי והפרעה בשינה. לקריאה נוספת על פרימנופאוזה
קופרמן אינדקס
מדד מספרי הבודק 11 תסמיני גיל המעבר: גלי חום, כאבים, נדודי שינה, עצבנות, מלנכוליה, סחרחורת, חולשה, כאבי מפרקים או כאבי שרירים, כאבי ראש, דפיקות לב ותחושה שחרקים זוחלים מעל או מתחת לעור. כל סימפטום מדורג על פי חומרת סימפטומים (כאשר 0 = אין סימפטומים ו= 3 החמורים ביותר), והסכום הכולל מחושב. הציון המקסימאלי הוא 51 נקודות.
רזרבה שחלתית
מדד לאבחון מספר הזקיקים בשחלה.