גלי חום בגיל המעבר

אישה בגיל המעבר

רוצה להכיר
את סימידונה 6.5 מ"ג

מדוע הם מתרחשים? מדוע חשוב לטפל בהם? מתי זה עובר? ממה כדאי להימנע? ומה כדאי במיוחד לעשות? כל מה שרצית לדעת על גלי חום במנופאוזה

מה הם גלי חום בגיל המעבר?

גלי חום נחשבים לתסמין הנפוץ ביותר של גיל המעבר (מנופאוזה).  גלי החום מופיעים כבר בטרום גיל המעבר והם המזוהים ביותר עם גיל המעבר.

גל חום יוצר תחושות פתאומיות ורגעיות של חום ובעירה המתפשטים בגוף, בעיקר בפנים, בצוואר ובחזה, ובמהלכו עורך עשוי להאדים בדומה להסמקה. גלי החום יכולים לגרום גם לתסמינים נוספים כמו: הזעה מוגברת ותחושת צמרמורת.

הגלים יכולים להתחיל עוד כאשר המחזור החודשי עדיין מופיע – ועלולים להימשך כמה שנים (בממוצע הם נמשכים כ-5 עד 9 שנים) במיעוט המקרים הם נמשכים כל החיים.

ברוב רובם של המקרים תדירות הגלים ועוצמתם ילכו ויפחתו עם הזמן. אבל עד 12% מהנשים ימשיכו לסבול מהם כל החיים.

הפגיעה בשגרת החיים (הן בתפקוד היומיומי והן בהפרעות שינה בלילה) היא אינדיבידואלית.

מה גורם לגלי חום בגיל המעבר?

מדוע זה קורה?

מערכת עצבית במוח שנקראת KNDY, המווסתת ע"י אסטרוגן היא אחראית על הופעת גלי חום. בהעדר אסטרוגן בגיל המעבר, מערכת זו נכנסת לפעולה והיא גורמת לגלי חום.

גלי חום קשורים לשינויים שגופך עובר. שינויים אלה נחלקים ל-2:

  1. שינויים בהורמוני הרבייה – בגיל המעבר חלות תנודות משמעותיות ברמתם של הורמוני המין הנוצרים בשחלות.

אסטרוגן הוא הורמון המין הנשי העיקרי, והוא מסייע לאיברי הרבייה הנשיים לגדול ולתפקד כראוי. בנוסף, אסטרוגן שומר על לחות הווגינה, על גמישות דופן הנרתיק ועל זרימת דם תקינה לאזור. רמות האסטרוגן יורדות בצורה לא עקבית במהלך תקופת גיל המעבר, דבר העלול להוביל ל לגלי חום והזעת לילה.

  1. שינויים במד-חום הטבעי של הגוף (היפותלמוס), שנעשה רגיש יותר לכל שינוי זעיר בטמפרטורות הגוף.

גלי חום – האם הם שייכים אך ורק לתקופת גיל המעבר?

ישנם גלי חום שנסבלים בקלות, ויש כאלה שהם מטרידים ומביכים, עד כדי כך שהם מפריעים לשגרה היומיומית. גלי חום הקשורים לגיל המעבר מגיעים בדרך כלל בתבנית קבועה ייחודית לכל אישה. התדירות שלהם לרוב עולה במהלך גיל המעבר, ומגיעה לשיאה בשנתיים הראשונות של גיל המעבר. החדשות הטובות הן, שרמה זו יורדת עם הזמן ומביאה איתה הקלה של ממש. (יחד עם זאת, ישנן נשים שעתידות לסבול מגלי חום גם לאורך שנים רבות).

כאשר המנפאוזה היא נגזרת של התערבות לא טבעית (כמו למשל לאחר ניתוח לכריתת שחלות), נשים עשויות לסבול מגלי חום חמורים, המגיעים לאחר ביצוע הפרוצדורה ולאורך זמן רב יותר, מאשר לנשים שעוברות מנופאוזה פיזיולוגית.

למה מאד חשוב להתייחס לגלי החום?

שנים של מחקרים העלו שגלי חום גורמים לנזקים ברקמות מרובות בגוף.

המוח – התאים במוח מאוד רגישים למכת חום. מכת חום יכולה להוביל לאובדן הכרה ולנזק מוחי בלתי הפיך. המוח אינו יכול להיפטר מהחום (למשל הזעה), בהיותו נתון בתוך קופסית של עצם (גולגולת) שאיננה מוליכת חום. המוח מגן על עצמו מפני עליית החום ע"י כיווץ של כלי דם עורקיים בצוואר. עקב כך, נמנע מהמוח אספקת חמצן וגלוקוז (סוכר) ההכרחיים לתפקוד תקין של המוח. לכן למשל לא ניתן להמשיך לישון בזמן גלי חום בלילה.

בגוף – על מנת להיפטר מעודף החום, נפתחים כלי הדם הקטנים שבתת עור והדם החם שזורם אליהם בזמן גלי החום גורם לתחושה של גלי החום. גלי החום מתחילם באיזור הפנים ויורדים לצוואר, החזה ולכל הגוף. מופיע אודם, הזעה ודפיקות לב מואצות.

הלב – על מנת להזרים דם חם אל העור לצורך קירור הגוף בזמן גל חום, ישנה עליה בפעימות הלב (פלטיפציות) וזה מה שנשים מרגישות. לעיתים זה מלווה בהפרעות קצב. במקביל נמצא שישנה ירידה בחמצון שריר הלב עם פגיעה עתידית בו.

השמנה – תדירות ועוצמת גלי החום מעידים על חסר באסטרוגן ואז הגוף נתון להשפעה של טסטוסטרון שמגיע מבלוטת האדרנל (יותרת הכליה). הטסטוסטרון גורם להשמנה בטנית ניכרת. ככל שיש גלי חום כך רואים יותר השמנה בטנית.

מה עלול להחמיר את תחושת החום?

קיימת שורה של גורמים הנחשבים כאלו ש"מעודדים" גלי חום. הם כוללים: מתח נפשי (סטרס), קפאין, אלכוהול, מאכלים חריפים, בגדים צמודים, חום ועישון סיגריות. ניתן לנסות ולהפחית מהם – ולראות כיצד זה משפיע על הגלים.

איך אפשר להפחית גלי חום בגיל המעבר (או למזער את השפעתם)?

עבור נשים רבות, גלי חום הם בלתי נמנעים ללא טיפול תרופתי. אבל יש אמצעים שייתכן שיעניקו תחושת הקלה:

  • שמרי על חדר השינה קריר בלילה.
  • לבשי בגדים עם סיבים טבעיים, כמו כותנה. חומרים סינטטיים כמו פוליאסטר יקשו על הגוף שלך להתקרר באופן טבעי.
  • השתמשי במאוורר בזמן ובעוצמה הנוחים לך
  • תרגלי נשימות כמניעה וטיפול – אמצי שגרת תרגולי נשימה בבוקר ובערב (6-8 נשימות ארוכות ועמוקות בדקה). טכניקה זו תסייע לך גם בשעת התפרצות גלי החום.
  • שמרי על שגרה פעילה – הקפידי על פעילות גופנית יומיומית – הליכה, ריצה, ריקוד, אופניים או שחיה.
  • הימנעי ככל הניתן מקפאין, אלכוהול, סיגריות, מאכלים חריפים, סאונות ומקלחות חמות.
  • העדיפי ארוחות קטנות על פני סעודות גדולות; מזון קל (סלטים, פירות, דגים) על פני אוכל כבד (בייחוד חריף, מתובל או ממותק); פנקי את עצמי בשתייה קרירה ומרעננת (למשל חליטות טעימות ומזינות).

מה לגבי ספורט?

פעילות גופנית היא דבר שמומלץ לכל אחד בכל גיל ויש לו תועלות מוכחות בתחומים רבים. מועדפת פעילות ספורטיבית שמשפרת תפקוד לב ריאה, כמו הליכה, ריצה, אופניים, שחייה או פילאטיס. מומלצים אימונים יומיים של 30 דק' או לפחות 150 דקות בשבוע.

האם גלי חום משפיעים על המיניות שלי?

מחקרים מראים שגלי חום חמורים יכולים לגרום לאתגרים בחיי המין. נשים רבות מעידות על פגיעה בתחושת האינטימיות, וכמו כן להפרעה ממשית באיכות השינה, ירידה בחשק המיני ופגיעה כללית באיכות החיים.

מה הם הטיפולים הקיימים?

טיפול הבחירה המקובל נקרא "טיפול הורמונלי חלופי" (HRT) – מתן תרופתי של הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, ללא מגבלת זמן. העיקרון המנחה הוא זהה לכל בלוטה המפרישה הורמונים. למשל, אם בלוטת התריס לא עובדת – לוקחים טיפול משלים. כנ"ל לגבי השחלות: אם הן מפסיקות לייצר אסטרוגן – משלימים את החסר. הטיפול נחשב ליעיל בהתמודדות עם תסמיני גיל המעבר. ישנם סוגים מרובים של הורמונים ודרך מתן הורמונלי שונה (כדורים, מדבקות, ג'ל וכד') שיש להתאים אישית לכל אחת ואחת.

מה לגבי מי שלא יכולה/רוצה לקבל הורמונים?

לא כל אחת רוצה ליטול הורמונים ולא כל אחת רשאית לקבל הורמונים. חלקן עקב מחלות רקע המונעות זאת וחלקן משום שעברו את חלון הזמן הטיפולי שבו אפשר לקבל הורמונים(10 שנים מהפסקת הווסת). לנשים אלו ניתן להציע טיפול לא הורמונלי ממקור צמחי מבוסס מחקרית. אחד מהטיפולים היותר נחקרים ונפוצים הנו קוהוש שחור. קוהוש שחור המיוצר תחת פיקוח רפואי ובקרה רפואית נמכר רק בבתי מרקחת (לא בחנויות טבע) תחת השם סימידונה של חברת רפא.

סימידונה מופיעה בשני מינונים, לפי המלצת רופא מטפל. סימידונה 6.5 מ"ג ניתנת ללא מרשם ומכילה תמצית של צמח קוהוש שחור. תרופה זו נחקרה קלינית והוכחה כיעילה להקלה במגוון תסמיני גיל המעבר (מנופאוזה): גלי חום, הזעת יתר, הפרעות שינה, עצבנות ומצבי רוח דכאוניים. היא יכולה להתאים לכל מי שאיננה מעוניינת, רוצה או יכולה לקבל טיפול הורמונלי.

עד כמה את באמת סובלת מגלי חום?

הקליקי כאן לשאלון הקצר שלנו.

פני עם התשובות שלך לרופא.ה והתייעצי אם התסמינים נובעים מגיל המעבר או מסיבות אחרות.

בחרי בית מרקחת

סימיודנה 6.5 מ

שימי לב הינך מופנה לאתר חיצוני. בהתאם לתקנון האתר, אין לנו שליטה ואיננו אחראים לאפליקציות או לתוכנם של אתרי אינטרנט אחרים אשר אליהם יש קישור מאתר זה והשימוש בהם על אחריות המשתמש.

סימידונה 6.5 מ

למידע נוסף ניתן לפנות בטלפון 02-5893939 או באתר www.rafa.co.il , אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום העלון לצרכן ו/או התייעצות עם רופא מוסמך

לוגו רפא